2019. ápr 18.

Maja népviselet

írta: eljutazzfotozz
Maja népviselet

Még mindig  Közép-Amerikában járunk... vagyunk... élünk. 

Ma a maja népviseletet és szőtteseket csodáljuk meg. 

Imádom ezt a színkavalkádot. Ennyi szín nem is létezik! 

A különböző maja falvaknak hasonló szabású, de különböző színvilágú és szövésű népviselete van. Nekem a két alapvető : ixil és k'iché maja népviseletet sem sikerült megkülönböztetni egymástól. Ééééééés akkor ez csak kettő a többi rengeteg között. 

A népviselet inkább vidéken jellemző. Bár sok árussal lehet találkozni a fővárosban is, aki ilyen viseletben jár, de a nagyvárost felzabálta a modernizáció itt is. Ami persze nem azt jelenti, hogy a turisták ne vehetnének "eredeti" ruhákat és szőtteseket minden sarkon. A turisták. :-)      

(Rutinosabb rókák már tudják hova kell menni vásárolni.)

 

Azért természetesen mi is  "jó" turistát játszottunk, voltunk szövés, fonás bemutatón... megnéztük milyen TERMÉSZETES alapanyagokkal dolgoznak, hogyan színezik a fonalat, próbáltunk fonni is, ami nagyon könnyű!! Vagyis nagyon könnyű nézni, de az orsó nem akar nyugton maradni. Nem is értem. Olyan 8-10 év gyakorlás után biztos klasszis lennék benne... de most épp nem volt rá ennyi időm :-)

A turistáknak gyártják a tömegárut, - ami egyáltalán nem kézi szőttes, de hasonlít- ez baromi jó üzlet, a turizmus fontos bevétel. Ennek az ára jóval emészthetőbb, mint a VALÓDI, EREDETI,TERMÉSZETES alapanyagú szőtteseknek- viszont ebben az esetben egy kicsit jobban a pénztárca mélyére kell nyúlni.

Nem mondom, hogy nincs mindkét-féle áruból már egy fél bőröndnyi (na jó, egy egész bőröndnyi).... és minden alkalommal újat találok: nem lehet ellenállni a különböző színeknek, mintáknak, formáknak. Amikor már tuttttttti, hogy döntöttél: megvan az az EGY, az az EGYETLEN nagy szerelem, akkor a raktárból még előhoznak vagy 6 másikat. Dönteni nem könnyű, viszont baromi nehéz . 

 

A népművészet legszebb alkotásai a legbűzlőbb nyomor színén úsznak, mint némely virág a posványon.

Illyés Gyula

 

 

Szólj hozzá